Sjukehusdietten: Ein marg & bein- thriller i 7 akter!

Preludium

Enn så lengje sjukehusa våre ikkje er privatisert, så har dei truverdighet hjå meg. Eg har ikkje for vane å vere hellig overbevist, men eg har heldigvis hatt så lite med sjukehus å gjere, at eg kan påberope meg å vere hellig overbevist om at sjukehusa våre har peil!

Difor gjekk eg rett på limpinnen når eg vart presentert for sjukehusdietten på tysdag. Sidan forrige slanke-rabalder eg plaga dykk med, så har eg trivast og hatt det godt, og dermed har nokre kilo bestemt seg for å komme tilbake. Og da er det på`an igjen. Denne gang stiller eg kroppen min disponibel for forskning, så følg gjerne denne uhyre spennande marg-og-bein-thrilleren!

Kvelden før dag 1:
Eg startar med grusomt friskt mot! Sjukehusdietten reklamerar med at kroppen skal bli fullstendig rensa for giftstoff og forventa vekttap på ei veke er mellom 4,5-7,7 kg. På ei veke! Det er strålande!
Og metoden er enkel: Kok ei suppe på gulrot, løk, bønner, tomat, selleri og ein liten dæsj nudlar. Og til meir ein et av suppa, til meir går ein ned i vekt. Enkelt!

Eg kuttar ivrig opp grønnsaker, og tryller fram ei nyydelig suppe. Dette skal bli enkelt, tenker mitt enkle sinn. Eg setter suppa i kjøleskapet og tek kveld.

Dag 1:
Spretter opp av senga tidleg og er innom badevekta. 88 kg. Enn så lengje!! Dette skal bli ein strålande dag!

Men frukost kan av og til vere litt vanskeleg å svelgje, ikkje sant? Den nydelige suppa frå i går var blitt litt tjukkare i konsistensen, og den lukta litt skarpare. Den lukta fis. Men eg er tapper og svelgjer ei lita skål. Den første dagen er det lov å ete frukt også, så eg skyller ned med eit eple. Seinare på dagen er eg meir i suppehumør, så eg freser ein porsjon i mikro`en på jobb. Luktar det litt? Hmm..neida.

Men mistanken vert bekrefta når eg kjem heim til kona etter endt arbeidsdag. Ho rygger og rynker på nasen men spanderar likevel ein klem. I gode og onde dagar, remember...? Men utover kvelden forstår eg ho bedre og bedre, for kvar einaste pore i kroppen slepper etterkvart ut ein tung aroma av selleri og bønner. Skal gifta røykast ut, lurer eg på? Energi-nivået er labert, så rundt halv elleve legg eg inn årene. Og til tross for at me er nygift og statistisk sett i vår mest nyforelska periode, blir det heilt naturlig å erstatte god-natt-sussen med eit solid håndtrykk: "God natt, kjære. Sov godt!"

Dag 2:
Med litt mindre livsgnist, kjem eg meg opp av senga. Magen er oppblåst, og energien er litt fråværande. Men vekta gir meg gode nyheter: 87,3 kg. Vær tapper, unge Gangsøy!

På dag to av sjukehusdietten er det framleis om å gjere å ete så mykje suppe som mulig, men frukt er ikkje lenger lov. Grønnsaker derimot - feel free! Suppe blir komplett umulig på morgonkvisten, men eg forsyner meg grovt av gulrøttene til Linus & Lotta (kaninene..). Det blir heilt klart at eg må lage ny suppe i ettermiddag - to dagar gamle bønner er uutholdelig! Brekker meg mens eg lagar til ein liten porsjon til lunsj. Og det slår meg jo at kvardagen blir jammen ikkje meir vanskeleg enn ein gjer det til sjølv! Det førekjem meg ganske tullete å nekte kroppen normal næring og kjenne korleis gnisten forsvinn mens eg sit å jobbar hardt med ei skål suppe som er heilt motbydelig! Men det interessanne er korleis sansane våknar opp - til middag fekk eg lov å ete ei bakt potet med kryddersmør, og eg skal love deg at det ikkje fins noko som helst bedre i heile verda enn potet med smør - etter to dagar på diett! Og det er eit lite helvete å gå på butikken for å kjøpe meir gulrot og selleri. Sjølvsagt står det to fulle handlekorger med Twist og SuperSalt Mix til halv pris rett foran kassa..%!¤&"&***¤! Men fem pakkar tyggis og to Frisk nappar eg med meg - i håp om ein god natt-suss i kveld...

Dag 3:
86,6 kilo! Det rasar av! Men eg har oppretta ein sikkerhetssone rundt meg sjølv på 3 meter, vel vitande om at eg luktar gulrot og selleri. Men visstnok "ikkje like jævlig som i går!". Eg er jo glad for positive tilbakemeldingar frå omgjevnadane mine....;-)
Dietten har i dag bestått av suppa (som eg faktisk er blitt venn med igjen..i mangel på anna mat, er eg grusomt glad for alt eg får)og frukt og grønnsaker. Energien er merkeleg nok begynt å komme litt tilbake også, til tross for at det daglege kalori-inntaket er på <0. Men når svele-røra kom på bordet på kantina, såg eg meg nødt til å ta heimekontor resten av dagen. Den lukta vart litt vel drøy for ein avmagra meierist ;-)
Kveldens utfordring blir:
- å arrangere pysj-fest for tenåringar som har bestilt heimelaga pizza, chips og brus
- å infiltrere inn frukt og grønnsaker i den opprinnelige ost og vin-kvelden med gode kollegaer
- å holde seg våken til kl 01.00 og hente kona på jobb, uten ein einaste kalori i skrotten

Hårre...

Dag 4:
86,3 kg??? Gjekk eg berre ned 300 gram etter å ha kjempa meg gjennom ein ny suppe-dag? Det er urettferdig! Men det er ikkje snakk om rettferdighet i slanke-verdenen. Eg stemmer sosialistisk, betalar skatt med glede og har fadderbarn i India - men likkavel blir eg feit! Men eg gir ikkje opp. Tvert imot skal eg bruke dagen på å begrave uttrykket "Utan mat og drikke, duger helten ikkje." Med kalori-tom suppe i magen, starta eg førebuingane til vinteren:Etter ein heil dag med uttallige suppe-pausar, vart plankehaugen omsider forvandla til eit byggverk eg neppe får Årets Byggeskikk-pris for, men det bør vere godt nok til å avlive det slanke-fiendtlige ordtaket "Utan mat og drikke, duger helten ikkje."Dag 5:
86,2 kg. Ein ny dag med suppe belønnes med 100 gram i vekttap. Eg kunne jo blitt rasande.

Men eg kan jo ikkje det. Det er jo berre snakk om litt slanking - viktig for dei som er livsfarlig overvektige ja, men for oss andre er det jo strengt tatt ikkje ei katastrofe med nokre kilo ekstra. Men sjukehusdietten reklamerar med å ha ein effekt både på kropp og sinn, og akkurat det har vert ganske interessant. Følgjande har slått meg i løpet av dei siste fem dagane:

- Eit kosthald beståande av frukt, grønnsaker, skumma melk og vatn er faktisk nok i ein periode. Dei første dagane kunne eg sjølvsagt begått seriøse kriminelle handlingar for ei brødskive med Norvegia, men etterkvart som dagane har gått så syns eg maten er heilt ok. Og kroppen får tydeligvis det den treng, ettersom alle kroppsfunksjonane fungerar heilt fint. Nokon av funksjonane har riktignok tatt seg kraftig opp, og eg har ein mistanke om at grønne bønner er naturen sitt svar på Round Up. Men så er det vel mulig at den tolv meter lange tarmen til ein gjennomsnitts-nordmann treng litt Round Up i ny og ne..?
- Eit kosthald beståande av frukt, grønnsaker, skumma melk og vatn kostar omlag 250 kr pr veke. Mot normalt det tredoble kanskje? Det hadde vert litt stilig å redusert årsinntekta til Rimi-Hagen med ein halv milliard! Hadde blitt mindre skatt på karen også, så eg reknar med det er vinn-vinn.
- Eit kosthald beståande av frukt, grønnsaker, skumma melk og vatn går an å kombinere med fysisk aktivitet og jobb, men det er jo ingen tvil om at ein bevegar seg fort på grensa til å gå energi-tom. Dermed må ein kjenne litt ekstra etter, vere litt føre var og kanskje redusere tempoet littegrann. Ikkje så dumt for sjela det, innimellom.
- "Eit varig vekttap skjer kun som eit resultat av ein livstilsendring" er refrenget til Grete Roede & co. Men for oss vanlig dødelige er det ofte eit par-tre-femten ting som må forandrast på for å få ein helsemessig riktig livsstil. Og det kan vere vanskelig. Men etter sju dagar på frukt, grønnsaker, skumme melk og vatn, så kjennes det straks lettare ut å plukke vekk eit par av unotane iallefall.

Dag 6:
85,7 kg. Generelt så må eg sei at landets slankekurar har eit truverdighetsproblem! Eg har prøvd mange, og samtlege lovar vesentleg meir enn dei(eg..?) kan holde! Riktignok er det bra å ha gått ned 2,3 kg på 6 dagar, men i reklamen til denne dietten, så skulle eg gått ned mellom 4,5-7,7 kg no. Hrmf..
Men la gå! Eg kan aldri tenkje meg at eg har inspirert nokon til å begynne på dietten, men om så skulle vere, så har eg nokon erfaringar til låns:
- Oppskrifta seier gulrot, løk, selleristang, tomater på boks, grøn paprika, grønne bønner og buljong. Gjer deg sjølv og omgjevnadane dine ein tjeneste å drit i selleristanga. Den luktar heilt avskyelig. Løpestikke kan visstnok vere ein god erstattar, men Rimi-Hagen er personleg ansvarleg for det elendige utvalget på norske daglegvarebutikkar (så fekk eg jammen sagt det og!), så løpestikke finn du garantert ikkje på butikken. Men kanskje i hagen?
- Skru ned tempoet i livet ditt eit hakk eller to mens denne veka pågår.
- Hold ut til dag 3, så går resten som ein leik ;-)

SISTE DAGEN:
85,2 kg.

Tenk deg å stå på toppen av Kolåstinden! Tenk deg å stupe frå 10-meteren! Tenk deg å svømme rundt i azurblått Middelhav! Tenk deg ein kuleis med tre kuler og soft-is på toppen! Tenk deg å hoppe i fallskjerm!!
Viss du multipliserar alle desse med kvarandre, så får du eit nøyaktig bilde på kor fantastisk, ubeskriveleg deilig det var å ete ei brødskive igjen!

Eg anbefalar ikkje denne kuren til eit einaste levande menneske.
No skal eg ete med begge hendene igjen...;-)

8 kommentarer:

 1. Åh.. jeg skjønner så godt hva du lider deg gjennom! La suppa stå i tre 4 dager å den ser heilt skrekkelig ut!! Men jeg har fått bevis på att det fungerer, så stå på! Å lykke til! :)

  SvarSlett
 2. Du veit akkurat kva som er rett å sei på eit slikt stadium, Eirin! Takk ;-)

  SvarSlett
 3. Hahaha...du skriv so utrulig bra :) Gler med til fortsettelsen ;)

  SvarSlett
 4. klapp på skuldra kjem her!!keep up the good work, og skriv masse til oss som treng underholdning...:)

  SvarSlett
 5. Flinke Camilla! Stort klapp på skuldra,å ein bukett sellerirot..:-)

  Kristin

  SvarSlett
 6. som Jan Thomas( eller Fanthomas...he, he)ville sagt: OH-MY-GOD!!! keep up the god work!!

  SvarSlett
 7. Fantastisk blogg! Kjempebra skrevet og veldig underholdende! =D Jeg håper du ikke har gitt opp Sunkost fullstendig etter 30 days-fiaskoen? ;)

  SvarSlett
 8. Av og til snubler en helt tilfeldig innom nye steder på nettet. Her ble jeg både lenge og vel. Kjempefin blogg, kommer garantert tilbake

  SvarSlett

Morsomt om du legg att ei strofe ;-)